torsdag 10. mars 2016

Strategier for å lære: VØL-skjema
Når man skal lære noe, kan det være lurt å ha noen metoder som hjelper oss å lære. Vi kaller disse metodene for læringsstrategier fordi vi bruker disse metodene bevisst for å lære mer og fortere.
En strategi er en metode vi bruker bevisst for å oppnå et mål. Med en læringsstrategi er målet å lære.
En av lærisngstrategiene du kan bruke, er VØL-skjema. Navnet VØL kommer fra den første bokstaven i hver kolonne av skjemaet, Vet - Ønsker å lære - Lært. Man kan arbeide med VØL-skjema med både små og store oppgaver. For å se hvordan man lager et VØL-skjema, kan du se på videoen ovenfor. Nedenfor har jeg forklart prosessen litt mer detaljert.

Arbeid med VØL-skjemaet begynner med å aktivisere bakgrunnskunnskap. Det vil si at du begynner å skrive ned det du allerede vet om temaet. Dette skriver du ned i første kolonne.
For å vise deg hvordan man lager et VØL-skjema, skal jeg lage et skjema om krokodiller. Dette er et helt tilfeldig tema som jeg vet litt om, men hvor jeg fortsatt har mye å lære. Jeg begynner med å skrive inn det jeg vet om krokodiller i V-kolonnen.

Når jeg har skrevet ned det jeg vet om krokodiller, må jeg finne ut hva mer jeg ønsker å vite, det jeg har lyst til å lære. Dette setter jeg inn i den andre kolonnen.

Når de to første kolonnene er fylt ut, begynner vi med arbeidet som vi vanligvis tenker på som læring. Nå er det på tide å finne svaret på de tingene vi ønsket å vite i den andre kolonnen. Svarene jeg finner setter jeg inn i den siste kolonnen.

Da jeg prøvde å finne svar, lærte jeg mer enn de tingene jeg ønsket å vite. Jeg skriver denne informasjonen inn i den tredje kolonnen sammen med svarene på det jeg ønsket å lære. Ved å lage et VØL-skjema har jeg organisert kunnskapen min om krokodiller. Jeg fant ut at jeg visste mer om krokodiller enn jeg trodde. Det var ting jeg ikke visste som jeg ønsket å vite, og jeg lærte mye nytt. Siden jeg har fylt ut dette skjemaet, har jeg nå god oversikt over hva jeg kan om krokodiller. Det vil nå være lettere å huske dette.

2 kommentarer:

  1. Thanks for sharing your information, its great and i appreciated about it!

    casino

    SvarSlett
  2. Hei, Har du skrevet et innlegg hvor du forklarer setningsoppbygning på Norsk ? Jeg har lest mange innlegg her og lurer på om det finnes noe som knyttes til detter tema. Takk på forhånd

    SvarSlett